Veel paaltjes weg of vervangen

Donderdag 12 november heeft wethouder Simon Fortuyn de lijst met geïnventariseerde paaltjes in het bijzijn van de pers bekrachtigd.

De lijst is al een paar jaar oud en destijds opgesteld door onze toenmalig voorzitter Piet Mazure. Hij is gewapend met camera en gps Lansingerland afgestruind, op jacht naar paaltjes. Met name in Berkel en Rodenrijs bleken ze als paddenstoelen uit de grond geschoten. Bij het begin van elk fietspad stond er wel een, nodig of niet. In de loop van tijd is er al een aantal verdwenen, naar beneden gelaten na de winterse strooirondes. Maar een 100-tal bleven hardnekkig hun kop boven het maaiveld uitsteken.

De lijst is het afgelopen jaar met de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente doorgenomen. Het uitgangspunt daarbij was: paaltje weg, tenzij de noodzaak aanwezig is om auto’s te weren. Dat vergeten mensen wel eens, de paaltjes staan er om auto’s te weren! Ze staan vaak op een zo’n onhandige plaats, precies voor het kruispunt, waar je als fietser toch al je ogen voor het verkeer nodig hebt. Botsingen met paaltjes komen dan ook veelvuldig voor. De toegepaste vierkante metalen paaltjes geven ook nog eens niet mee, met veel lichamelijke en materiële schade tot gevolg.

Daar komt verandering in. Het overgrote deel van de paaltjes wordt weggehaald of blijft verzonken in het fietspad. Op 18 plaatsen waar de paaltjes moeten blijven, worden ze vervangen door botsvriendelijke roodwitte kunststof exemplaren en voorzien van inleidende witte ribbelmarkeringen.

Paaltjeslijst

Foto: Freek J. Zijlstra (De Heraut)

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.