Fietsdiefstal voorkomen / aangeven

Je wordt er doodziek van: fluitend ga je ’s-ochtends op je fiets naar je werk, legt hem aangelijnd aan het fietsenrek, waar hij mag bijkomen van de rit, en laat in de middag blijkt je tweewieler gevlogen. Zeg maar gejat! Verbouwereerd staar je naar de lege plaats in het rek. Waarom ik, waarom nu? Dit overkwam mijn dochter in Rotterdam aan de Oppert.

Natuurlijk heb ik er aangifte van gedaan. Nu maar hopen dat de trouwe tweewieler een keer gevonden wordt. Hij is tenslotte voorzien van een datatag en ik had de aankoopbon met het framenummer en slotnummer. De fiets staat nu geregistreerd in het fietsdiefstalregister. U kunt dit register inzien via https://fdr.rdw.nl/. Dit fietsdiefstalregister of het register van stopheling (https://www.stopheling.nl/) kunt u natuurlijk ook raadplegen als u een te mooi tweedehandsje, zoals het rijwiel van mijn dochter, voor een spotprijsje wordt aangeboden.

Op de website http://www.centrumfietsdiefstal.nl/ kunt u meer lezen over het herkennen van een gestolen fiets. Meestal is het originele slot vervangen door een goedkoop exemplaar, waardoor er gaten of braaksporen zichtbaar zijn, of is het slot open zonder dat er een sleutel insteekt.

Wilt u voorkomen of het de fietsendief zo moeilijk mogelijk maken, gebruik dan twee goede sloten, waarvan er tenminste één  voorzien is van een ketting of staaldraad waarmee u uw rijwiel aan een rek of paal kan vastmaken. Op https://www.stichtingart.nl/ kunt u lezen welke sloten er voldoen aan een keurmerk. En … noteer wel vooraf het framenummer, slotnummer, kleur enz. En maak eventueel een foto van uw tweewieler.

Kijk voor meer tips op http://www.stopfietsdiefstal.nu/preventietips/