Hofpleinfietsroute

De Hofpleinfietsroute (een betere naam is er nog niet) houdt al jaren de verschillende gemeenten, hogere overheden en ook de Fietsersbond bezig. Het idee van de fietsroute is ontstaan in Rotterdam. Hij zou moeten lopen van het Hofplein in Rotterdam naar de Hofvijver in Den Haag.

Inmiddels zijn grote delen gerealiseerd, maar er ontbreken nog tussenstukken en de fietsroute heeft kop nog staart. In Rotterdam zou het viaduct van de voormalige Hofpleinlijn worden benut, maar dat feest ging niet door en aan alternatieven ontbreekt het. In Den Haag zorgt de Vliet en het verdere verloop voor problemen. En in Lansingerland ontbreekt het stuk tussen de Gerberasingel en het Kasteel. Dit wacht op een vergunning om bomen te mogen kappen. Van de Fietsersbond mag het fietspad gewoon langs de bomen worden doorgetrokken. Langs het Kasteel, de Vesting en de Anne de Vriessingel ligt geen fietspad, ondanks de inzet van voorzitter Piet Mazure wilde de gemeente bij het ontwerp niet meewerken aan een fietspad en nu zijn de bewoners er tegen. Het zelfde verhaal geldt voor het winkelcentrum Westpolder-Bolwerk.
Ook richting Den Haag moet er nog het nodige werkt worden verzet. In het kader van het sterfietsproject binnenstad – Leidschenveen wordt een belangrijk deel van het Leidschenveentracé op Haagse grondgebied verbeterd. Het Leidschenveentracé volgt binnen de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg de route: Schedeldoekshaven, Prins Bernhardviaduct, Juliana van Stolberglaan, IJsclubweg, IJsclubpad, Nicolaas Beetslaan, nog aan te leggen nieuw fietspad langs het RandstadRailspoor, Sint Martinuslaan, Rembrandtlaan, Wijkerlaan, Schrepelpad, Philippus Uythovenpad. Dit tracé is al befietsbaar.

Het zogenaamde Trekfietstracé wordt in 2020 voltooid met de bouw van een fietsviaduct over de A4. Het Trekfietstracé volgt binnen de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg de route Trekweg, Cromvlietkade, Geestbrug, Hoekweg, kippenbruggetje (de Nieuwe Tolbrug), de Westvlietweg, een nieuw aan te leggen fietspad door de Vlietzone en een nieuw aan te leggen fietsviaduct over de A4 naar de Postenkade in Ypenburg.

De bijgevoegde kaart (van mei 2011) toont de geplande fietsroute in delen en de eventuele problemen.

pdf ⋅ 2 MB

201105-snelfietsroute-Den-Haag-Rotterdam

Download