Fietstocht door de Groenzoom

Op de zonnige dinsdagavond van 2 juli staan bij halte Westpolder elf leden en belangstellenden te trappelen om de door Hans Sanders uitgezette fietsroute te rijden.

De fietstocht voert over het Boezempad, langs molen de Valk, naar uitkijktoren ‘De Tureluur’ bij de Ackerdijkse Plassen. Vervolgens fietsen we door de Groenzoom. In zuidelijke richting doemt de skyline van Rotterdam op: de gebouwen aan het Weena en het Marconiplein, en het symbool van de stad, de Euromast. Via de Onderweg komen we op de Polderweg achter halte Westpolder uit. Regelmatig wordt er stil gestaan, niet alleen om bij te komen – we trotseren tenslotte een stevige tegenwind – maar vooral om naar de boeiende verhalen van Hans te luisteren. Hij vertelt over de bloempjes en bijtjes, en de ontwikkeling van het landschap. Het zachte licht van de ondergaande zon streelt het landschap.

Aan de oostkant van de Klapwijkseweg vervolgt de tocht over het Klapwijksepad langs het pas opnieuw geplaatste Tolhek en de vlinderidylle, een strook grond ingezaaid met door vlinders geliefde planten.  Hans vertelt over de twee leeuwenkoppen op het Tolhek die bij toeval terug gevonden zijn. Eerst lagen ze jaren te verstoffen in de kelder van het oude gemeentehuis van Berkel en waren ze bijna weggegooid. Gelukkig heeft de Historische Vereniging ze op tijd kunnen redden en door een burgerinitiatief geld van de gemeente gekregen om het Tolhek in ere te herstellen. Verderop legt hij uit hoe de waterhuishouding van de Groenzoom is gescheiden van die van de omgeving (bebouwing en bedrijven). Dit voorkomt dat vervuild water het natuurgebied verontreinigt.

Via de Noordeindseweg fietsen we richting Berkel Centrum, alwaar nog wordt nagepraat onder het genot van een drankje. Al met al een gezellige en interessante tocht van 22 km, langs soms nog onbekende plekken. Misschien wordt er in september weer een fietstocht georganiseerd in een ander deel van Lansingerland.

Op Youtube kunt u (na)genieten van de fietstocht.

Categorieën