Fietsers nemen hun fietsverlichting nog steeds niet serieus

Bij halte Westpolder rijdt nog steeds meer dan 20% van de fietsers met ondeugdelijke verlichting. En dat zijn niet alleen de jongeren!

De afgelopen jaren zijn bij halte Westpolder verschillende fietsverlichtingscontroles gehouden, ook waarbij de politie bekeuringen uitschreef, maar nog steeds rijdt daar meer dan 20% van de fietsers met ondeugdelijke verlichting. “Dat is alleen maar jeugd”, hoor je altijd zeggen. Nou vergeet dat maar. Het merendeel van de fietsen met gebrekkige verlichting werden bereden door … volwassenen.

Bij vrieskou (-6 graden) maar met een volledige maansverduistering heb ik tussen 06:55 en 08:05 uur 293 fietsen geteld, waarvan er 224 deugdelijke verlichting voerden. Bij 16 fietsen brandde het voorlicht niet, bij 36 het achterlicht niet, terwijl 17 fietsen geheel onverlicht waren. Dat zijn 69 fietsen waarbij iets mankeerde aan de verlichting, ofwel 23,5% van het totaal aantal fietsen.
De 16 brommers die voorbij kwamen, waren alle deugdelijk verlicht.
Door een defecte auto en miscommunicatie was de politie niet aanwezig om bekeuringen uit te schrijven. Niet dat datgene het doel is. Je wilt natuurlijk, dat fietsers hun verantwoordelijk nemen door goede verlichting te voeren.

Categorieën