Fietsverlichtingsactie 2017

Meer dan 20% fietsers naar halte Westpolder rijdt onverlicht.

De maandagochtend 4 december stond de Fietsersbond bij halte Westpolder te turven en fietsers die zonder of met gebrekkige verlichting reden, daarop aan te spreken. Bij 65 fietsers van de 287 (= 23%) mankeerde iets aan de verlichting, en dat was zeker niet alleen jeugd! 23% is een aanmerkelijk hogere score dan we eerdere jaren constateerden bij halte Rodenrijs, en de scholen aan de Zijde en in Bleiswijk, waar het 10 tot 15% was.
Op een uitermate gure donderdagochtend 7 december en onder het toeziend oog van wethouder Simon Fortuyn deelden BOA’s bekeuringen uit aan fietsers waarbij de verlichting niet in orde was. Jong, oud, man, vrouw, het waren er ruim 40. Dat is meer dan 20% van de totaal 206 getelde fietsers. Inmiddels kennen de mannen de smoezen: de batterij is net op, het lampje in de haast vergeten aan te doen, het lampje gisteren gestolen of van de fiets gevallen. Je moet het maar verzinnen. Zonde van de 55 Euro (jeugdigen half tarief), te meer de mensen een paar dagen tevoren door de Fietsersbond waren gewaarschuwd dat deze controle gehouden zou worden. Maar ook dom, want rijden zonder deugdelijke verlichting is levensgevaarlijk. Een automobilist ziet je zo over het hoofd.
Om 8:10 uur werd in overleg met de ook aanwezige verkeerskundigen de controleactie gestaakt omdat het iets lichter werd, alhoewel het nog te donker was om zonder licht goed gezien te kunnen worden. Vele fietsers reden toen al zonder verlichting. Hier zou de Fietsersbond in januari nog wel een keer een actie kunnen houden met spandoeken en borden. Wie doet er mee?

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *