Fietsverlichtingscontrole 2016

De bekeuringen (08-12-2016)

Sommige mensen, volwassenen en kinderen, dachten dat het wel niet zo’n vaart zou lopen en reden ondanks onze waarschuwingen en de aankondigingen in de krant zonder licht. Vanochtend deelden de politie en BOA’s bij halte Rodenrijs 30 bekeuringen uit (op grofweg 300 fietsers). In Bleiswijk werd op de Lijsterlaan en de Wilgenlei gepost. Het aantal bekeuringen lag daar tussen 7 en 10. De boete is 55 Euro, en voor kinderen de helft. Zonde van het geld. En nu moet je alsnog je verlichting op orde laten maken.

Een knaap dacht slim te zijn en reed nadat hij de politie zag terug om zodoende via de Rodenrijseweg halte Rodenrijs vanaf de andere kant te bereiken. Jammer voor hem, maar daar stonden ook een paar dienders.

Resultaat fietsverlichtingscontrole (04-12-2016)

Het was koud maar helder tijdens de fietsverlichtingscontrole op 30 november in Bleiswijk. Wij stonden om 7:15 uur op de hoek van de Hoekeindesweg en de Lijsterlaan. Tot het licht werd (al voor 8 uur!) kwamen zo’n 250 tot 300 fietsers langs. Vanaf 7:45 uur horden schoolkinderen. Ongeveer 10% van de fietsers reed zonder of met gebrekkige verlichting (vergeten aan te zetten, batterij op, kapot of geheel ontbrekend) en dat waren niet alleen pubers!

Op 1 december stonden we bij halte Rodenrijs. Het was wat grauw weer en we hebben van 7:00 uur  tot 8:10 uur gecontroleerd. Om 7:00 uur stonden al veel fietsen in de rekken, maar er kwamen toch nog zo’n 300 fietsers langs. Daarvan fietsten er 15% onverlicht of vertoonde de verlichting gebreken. Ook maakten we mensen erop attent, dat er niet in de tunnel geparkeerd mocht worden. ‘Oh, dat wist ik niet’, was veelal de reactie, maar de fiets verdween wel in de vakken. Zo zie je, handhaven zou kunnen werken.

Vorig jaar constateerden we bij de middelbare scholen aan de Zijde ook dat tussen 10 en 15% van de fietsers zonder of niet goed werkende verlichting reed.

De algemeen gehoorde klacht dat ALLE fietsers zonder licht rijden geldt dus zeker niet voor Lansingerland.

Aankondiging fietsverlichtingscontrole (07-11-2016)

Ook dit winterseizoen zal de politie weer controleren op fietsverlichting. Afdeling Lansingerland van de Fietsersbond heeft haar medewerking daaraan toegezegd, omdat zij het belangrijk vindt, dat fietsers goed zichtbaar zijn. Juist in de donkere maanden waarin mensen ook nog eens donkere kleding dragen, vallen onverlichte fietsers weg tegen de achtergrond. Een automobilist ziet een onverlichte fietser pas op het laatst of in het geheel niet, met alle ellendige gevolgen vandien.

Op 30 november zal de Fietsersbond daarom in Bleiswijk folders uitdelen aan de berijders van fietsen, waarvan de verlichting niet in orde is. Op 1 december vindt deze actie in Rodenrijs plaats. In de folder staat waaraan goede fietsverlichting moet voldoen. De Fietsersbond adviseert goede vaste fietsverlichting en niet van die kleine en nauwelijks zichtbare led-lampjes.

De officiële regels zijn: het voorlicht moet wit of geel zijn, het achterlicht rood, de lichten moeten continu branden (ze mogen niet knipperen) en recht vooruit resp. achteruit schijnen. Verder zijn een rode achterreflector, gele pedaalreflectoren, en wit of geel (andere kleuren zijn niet toegestaan) reflecterende banden of wielen verplicht.

De week na onze voorlichtingsactie zal de politie handhavend optreden. Voorkom de boete van 55 Euro voor ondeugdelijke verlichting en 35 Euro voor niet goede reflectoren.

Zorg dat uw fietsverlichting en -reflectie in orde zijn, voor uw eigen veiligheid en portemonnaie.

Fietsenhandelaar Hans van Straalen aan de Van Waningstraat 13 in Bleiswijk en Biesieklette in Rodenrijs hebben toegezegd om kleine reparaties aan de verlichting gratis uit te voeren. Dus voor het geld hoeft u het niet te laten.

Zie ook de website van de Landelijke Fietsersbond over goede fietsverlichting.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.