Fietstocht over Vias Verdes in Spanje

Op 6 juni vloog ik van Rotterdam Airport naar Alicante in Spanje met mijn Jan Janssen TransAlpine in een fietsdoos. Een taxi bracht mij daarna met koffer en fietsdoos voor 15 Euro naar hotel El Altet in gelijknamige dorpje direct naast het vliegveld. Ik mocht er mijn koffer en fietsdoos achterlaten voor de terugreis. Ook was er fietsgereedschap aanwezig voor kleine reparaties. Maar net als in alle hotels en op campings in het binnenland spreekt de eigenaar alleen Spaans en moet een zoon er bij worden gehaald voor wat Engels.

De tocht is in het gebied rond Murcia. Mijn eerste fietsdag ging naar Jumilla, 90km verderop. Ik volgde de fietsroute die Google Maps op mijn Iphone aangaf. Maar die ging vaak over onverharde wegen met veel grind, uitstekende keien en steile klimmetjes. Dat vond ik iets te riskant op de dunne wielerbandjes met 15 kilo bagage, dus ben ik al snel overgeschakeld op de Tom Tom West Europa app. Hiervan had ik in tegenstelling tot Google Maps alle kaarten offline op mijn iphone. Wel slurpt Tom Tom op GPS de batterij snel leeg. Gelukkig had ik een extra batterij bij me die ik elke avond weer kpn opladen. De iphone was geklemd in de handige draaibare iphonehouder van Qooqoon op mijn stuur.

Op 8 juni fietste ik naar Albacete. Een ontbijtje nemen in een restaurant in Jumilla was niet mogelijk, omdat het een feestdag was en alle winkels en restaurants gesloten waren. Mijn ontbijt bestond toen uit 4 churros met Fanta bij een snackwagen. Bij het hotel in de drukke binnenstad van Albacete was geen tuin, terras of eetgelegenheid, dus de volgende dag ben ik weer vroeg vertrokken.

Op 9 juni wilde ik vanuit Albacete de Via Verde volgen. Maar het fietspad bleek een zand- en grindbak, alleen geschikt voor mountainbikers, niet voor de sportfiets met tent en bagage achterop. Na 10 km geploeter heb ik maar weer het asfalt opgezocht. Vias Verdes zijn over oude spoortrajecten aangelegd, waarlangs niets te beleven is. Zelfs de vervallen stationnetjes liggen ver buiten de dorpen, waarnaar ze genoemd zijn. De prachtige doorgaande asfaltwegen in het binnenland zijn zeer stil. Soms komt er in uren geen auto langs. De gehele dag stond er een zeer sterke tegenwind en de wegen gaan over kale vlaktes zonder enige begroeiing, schaduwrijke bomen, huizen of cafés. In de brandende zon was dat slopend.

Caravaca  Fietser

Daags erna fietste ik door de bergen met de ene klim na de andere en vrijwel geen afdalingen tussendoor. Geen verkeer, geen huizen. Toen mijn bidons leeg waren, ging ik een dorp in dat wat van de route af lag. Er was geen mens te bekennen. Alle luiken dicht, zwembad dicht. Aangebeld, niemand deed open. Na een half uur had ik nog geen mens gezien op het dorpsplein. Het leek compleet uitgestorven. Ik ben maar verder gereden. Toen ik na een tijdje een auto hoorde aankomen, ben ik met mijn fiets dwars op de weg gaan staan om hem tot stoppen te dwingen en om water te vragen. De chauffeur gaf me vlot een volle anderhalve liter fles bronwater zodat ik met wat snoep dat ik nog had, toch die dag mijn bestemming bereikt heb. Daarvoor heb ik de route naar de camping in Peñascosa wel ingekort. Ik dacht na een dag zweten lekker te kunnen gaan zwemmen. Echter, in juni zijn de zwembaden bij de campings nog gesloten. Ik was vaak de enige kampeerder! Ook restaurants en winkeltjes waren nog dicht. Conclusie: ga in juni niet het binnenland in!

Van Peñascosa ging het naar Puente de Génave, en via de Sierra de Cazorla naar Nerpio. Dan via Caravaca de la Cruz, waar de Via Verde del Noroeste begint, naar Bullas. Deze Via Verde loopt tot Murcia en is geasfalteerd.  En tenslotte naar camping El Portu bij Cartagena aan zee. Hier was het zwembad wel open, kon ik wat bergen beklimmen, kajakken, snorkelen en tennissen.

Route

Op 25 juni keerde ik huiswaarts.

Oproep
Volgend jaar wil ik de fietstocht maken in Italië van Bolzano naar Venetie (Niveau 6| Reiscode IBA | Individueel | Hotel | 8 dagen, zie http://www.cycletours.nl/fietsvakantie-italie-bolzano-venetie/).
Met vliegtuig omdat ik niet tegen lange autoreizen kan. 
Wie heeft zin mee te gaan?

Winfried Kuipers
06-81864539

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.